LOUD PIPES SAVE LIVES? Egzos Sesini Arttırmak Hayat Kurtarır mı?
Konu, motosiklet ve güvenlik olduğunda, herkesin bir fikri vardır. Özellikle yüksek sesli egzosların sizi trafikte daha görünür veya duyulur yaptığına inanan bir güruh vardır bu alemde. Ve sık sık, hemen her ortamda bu konuda tartışanlara rastlarsınız. Birçok savunucu kişinin, egzos sesini sevmeleri doğaldır elbette, lakin gecenin zifiri karanlığında tüm şehir uyurken, 2 mahalle ötedeki insanları uyandıracak kadar ses isteyenler sayesinde bir çok motosiklet kullanıcısı serseri olarak görülür, tepki çeker. Gelin size, bu konu hakkında bir bilimsel çalışmadan detayları vereyim. Sonra kendiniz karar verin. Bilimsel gerçeklere mi inanacaksınız? Yoksa kendinizi haklı çıkarmak için egonuza mı sığınacaksınız.

Söylem basittir, “yüksek sesli egzoslar hayat kurtarır” fikri üstüne çeşitli güzellemeler yapılır. Yani, motosikletiniz ne kadar gürültülüyse, çevredeki araçlar tarafından fark edilir ve güvende olursunuz derler. Bu yazıda bahsedeceğim çalışma ise bu görüşü tamamen çürütmüş durumda.
Romanya Motosiklet Geliştirme Derneği tarafından Bükreş Politeknik Üniversitesi Motorlu Araçlar Bölümü ile yürütülen bu şalışmada, motosiklet egzoslarından çıkan seslerin, araba sürücülerinin motosiklet sürücülerini fark etmeleri için ne derece etkili olduğu araştırılmış. Çalışmaya Enviro Consult da destek vermiş.
Bu çalışmada, altı farklı motosiklet, sabit bir arabanın etrafında çeşitli mesafelerde redline seviyesindeki devirlerinde kullanılmış. Motorlardan biri arabanın 15 metre uzağında, biri 10 metre uzağında, ikisi arabanın hemen yanlarında, biri tam arkasında ve biri de tam önünde konumlandırılmış. Tabii arabanın da farklı şartlarda sesi alma koşulları için bu test camlar açık, camlar kapalı ve bu hallerin her biri için radyo açık ve kapalı şekilde yapılmış. Temel alınan ölçek ise arabanın camlarının tamamen kapalı olması ve radyonun düşük seviyede çalma hali olmuş. Bunun nedeni de, yolculuklarda sürücülerin sıcak havalarda klima nedeniyle, soğuk havalarda ise üşümemek amaçlı olarak arabalarının camlarını kapalı tutma eğilimleri olarak açıklanıyor.
Tüm test sonuçlarını açıklamaya başlamadan önce şunu belirtelim. İnsan kulağı en fazla 140 desibel şiddetindeki sesi duyar, ancak 85 desibel üstü kulakları rahatsız eden alandır ve belirli sürelerde maruz kalmak, işitme kaybına yol açar. Desibel arttıkça da zarar görmeniz için gereken süre gitgide azalır. 140 desibele maruz kalan bir insan kulağının zarında yırtılmalar meydana gelmeye başlar.
Test esnasında 15 metre uzaktaki motorun 110 desibel gürültü yapan en yüksek sesli egzos ile dahi arabanın içinden duyulamadığı görülmüş. 10 metrede konumlanan motosikletlerden sadece bir tanesi arabadan duyulur haldeymiş, o da tahmin edeceğiniz gibi en yüksek desibelde olanı. Motosikletler arabanın yanına konumlandığında yine sadece 110 desibel çıkartan egzos duyulmuş. Ancak o bile sadece redline sınırında devir çevirirken. Fakat burada da içerideki sürücülerden hiçbiri motorun yerini doğru tespit edememiş, sadece gürültü içinde bir uğultu olarak fark etmişler. Önde ve arkada olan motorlarda ise en yüksek şiddetteki desibeli veren egzosların hiç bir etkisi olmamış.
Tüm bu verilerin net olmasına rağmen, araştırmayı yapanlar “loud pipes save lives” söyleminin gerçekten işe yarayabilirliği için gereken desibel şiddetini de araştırmışlar. Sonuç ise 135 desibel ve üstü çıkmış. Daha önce söylemiştim, ama tekrar hatırlatmakta fayda var, 140 desibelde kulak zarlarınızda yırtılmalar oluyor. 135 desibel ise bir jet uçağının kalkışında çıkardığı gürültüden daha yüksek.
Şimdi gelelim bu 135 desibele çıkmak isteyecek arkadaşlarımızla ilgili kısıma. Evet, gerçekten obsesif bir tavırla susturucularınızı çıkartıp, ses şiddetini arttıracak eklemeler yapmanız durumunu motorun performansını arttırmak için yapacağınızı söylüyorsanız, kusura bakmayın, o söylenti de efsane. Motorcyclist Derneği raporlarına göre test edilen tüm markaların çeşitli egzos modellerinde susturucuyu çıkarmanın motora etkisinin neredeyse fark edilemeyecek kadar az olduğu bilimsel olarak ispatlanmış durumda. Hatta susturucuyu çıkarmak devir ayarları bu derece hassas olan makinelerinizde uzun vadede zarara sebep oluyor. Daha kötüsü de var.
O da sizin sağlığınız.
Az önce bahsettiğim araştırmada 110 desibel şiddetinde ses ile test yapıldığını hatırlıyorsunuz değil mi. Bu ses şiddeti günlük 15 dakikalık bir sürüş süresinde bile kulağınızda işitme kaybına neden olacak kadar yüksek. Dahası 40 km/saat üzeri hızlardaki rüzgar sesi motosikletinizin çıkardığı sesi bastırmaya başlar. Hele ki otoyol gibi ortamlardaki hızlarda, bu rüzgar sesi iştimeye zarar veren bir uğultuya dönüşmektedir. İşte tam da bu yüzden iyi bir kask ile beraber, kulak tıkacı kullanmanız da sizin için faydalı olacaktır.
Sonuç olarak, çevrenizdekileri rahatsız ederek görünür olacağınız safsatası yerine, güvenli sürüş kurallarına uymanız sizi hayatta tutacaktır. Güvenli ekipman kullanımı ile beraber güvenli sürüşü öğrenmeniz için de eğitim, uygulama ve tekrar şarttır. Ve bana inanın, ekipman ve eğitim size asıl yardımcı olacaktır.
Tüm bu bilgilere ek olarak size temel düsturu söyleyeyim. Her an görünmez olduğunuzu düşünün ve öyle sürün. Kör nokta izleme gibi sistemler bile kazaları önlemek için yetersiz kalmaktadır. O yüzden, kendinize aşırı güvenmek, fark edilmek ve ego tatmini için egzos bağırtmak yerine, sizi kimsenin görmediğini varsayın ve sürüşünüzde tedbirli ve emniyetli olmayı tercih edin.
Bir başka yazıda görüşmek üzere, kalın sağlıcakla.
- Araştırma hakkındaki videoya buradan ulaşabilirsiniz.
0 Yorum